Anul care tocmai s-a încheiat a fost unul important pentru evoluţia cercetării medicale. Publicaţia americană Time a făcut o trecere în revistă a principalelor descoperiri medicale din 2012, dintre care Yahoo! News le-a selectat pe cele mai remarcabile.
1. A fost identificată funcţionalitatea a 98% din genomul uman, care nu codifică gene şi despre care nu se ştia nimic până acum. Se pare că aceste porţiuni de ADN sunt de fapt „creierul” geneticii umane, cele care dictează modul în care genele funcţionează. Fără ele, spun oamenii de ştiinţă, genele ar fi ca o serie de cuvinte amestecate, care nu au niciun sens. Acum cercetătorii explorează modalităţi prin care ar putea controla sau chiar vindeca anumite boli printr-o simplă activare sau dezactivare a unor gene.
2. A început descrierea microbiomului uman, adică a numărul enorm de microbi care trăiesc în corpul uman (de 10 ori mai mulţi decât celulele umane), despre care oamenii de ştiinţă spun că ar putea juca un rol important în mai multe boli cronice şi care ne-ar putea ajuta să tratăm unele dintre cele mai dificile probleme de sănătate.
3. A fost creat primul medicament care previne infecţia cu virusul HIV în rândul persoanelor sănătoase. Truvada este o combinaţie între două medicamente antivirale şi a fost supus mai multor studii care au arătat că poate scădea riscul de infecţie pentru bărbaţii homosexuali şi partenerii de viaţă ai seropozitivilor cu 42 până la 75%.
4. Părţi ale corpului uman au fost create integral în laborator, cu ajutorul celulelor stem. Cercetătorii de la Karolinska Institute, care au creat o trahee umană folosind microfibre sintetice și o baie de celule stem, au pus bazele viitorului medicinei regenerative, în care organele de care bolnavii au nevoie pentru a supravieţui pot fi create din propriile lor celule stem.
5. Oamenii de ştiinţă au declarat că terapia comportamentală timpurie poate ajuta la normalizarea tiparelor cerebrale care generează simptomele autismului. Copiii diagnosticaţi cu autism care au participat la programul Early Start Denver Model (ce presupune un program intensiv de socializare şi educare lingivistică adresat copiilor între 1 şi 4 ani) au prezentat semne ale unei activităţi cerebrale foarte apropiate de cea a unui copil sănătos, rezultate care au determinat oamenii de ştiinţă să afirme că ar fi posibilă stoparea unor schimbări cerebrale specifice autismului sau chiar inversarea lor.
6. A fost analizat în amănunt ADN-ul tumorilor de cancer de sân şi s-a constatat că afecţiunea ar putea fi mai simplă decât se credea iniţial. Peste 30.000 de mutaţii care produc tumorile canceroase au fost categorizate în patru subtipuri principale, fapt care schimbă modul în care medicii pot trata cancerul de sân şi pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu