Sergiu Nicolaescu suferea de peste 10 ani de o inflamaţie la nivelul colonului care îi provoca probleme digestive grave. Starea de sănătate a regizorului în vârstă de 82 de ani s-a degradat însă pe fondul unei apendicite acute perforate, dar şi a unei contuzii pulmonare suferite recent.
„D-l Nicolaescu era cunoscut cu boală diverticulară sigmoidiană, cu numeroase pusee de diverticulită în ultimii 10 ani [...] având în atecedentele recente un traumatism toratic cu contuzie pulmonară”, a declarat Dr Valentin Calu, purtatorulul de cuvânt al Spitalului de Urgență Elias, în cadrul unei conferinţe de presă.
Boala diverticulară este „o inflamaţie a unor zone proeminete de la nivelul colonului”, o afecţiune relativ frecventă, tribut al unui „stil de viaţă european” a explicat Conf. Adrian Miron, şeful clinicii de Chirurgie de la Elias, care îl trata pe Sergiu Nicolaescu de aproximativ 12 ani. Regizorul român suferea de o complicaţie a acestei boli, numită diverticulită şi a avut mai multe internări din 2000 şi până în prezent. Înainte de sărbători acesta căzuse pe gheaţă şi suspecta că şi-a fisurat câteva coaste, însă nu a dorit să se prezinte la medic.
Pe 26 decembrie, Sergiu Nicolaescu s-a internat la clinica de chirurgie a spitalului Elias acuzând dureri în partea inferioară a abdomenului şi fără să fi mâncat timp de mai multe zile. Primele investigaţii au condus către diagnosticarea unui nou puseu de diverticulită, potrivit medicului Valentin Calu . I s-a făcut tratament cu antibiotice şi analgezice, iar rezultatul a fost o uşoară ameliorare a stării de sănătate a pacientului, însă cu persistenţa inflamaţiei şi nereluarea tranzitului intestinal.
Astfel, pe 28 decembrie s-a decis intervenţia chirugicala laparoscopică sub anestezie generală şi cu intubaţia pacientului. În timpul operaţiei, medicii au descoperit că Sergiu Nicolaescu suferea de „apendicită acută flegmonoasă perforată cu peritonită de vecinătate”. În aceste condiţii medicii i-au scos apendicele. „Vecinătatea intimă a colonului sigmoid cu apendicul face ca simptomatologia să fie extrem de asemănătoare. Similitudinea este accentuată de prevalenţa maximă a afecţiunii la vârstele avansate, a bolii diverticulare, şi practic de absenţa ei la vârstele tinere”, explică chirurgul Adrian Miron. Potrivit acestuia starea de sănătatea a pacinetului nu permitea intervenţia chirugicala la momentul la care Sergiu Nicolaescu a fost internat în spital. În plus, pentru boala de care suferea de 10 ani se recomandă întârzierea pe cât posbil a unei intervenţii chirugicale.
Imediat după operaţie evoluţia sa a fost „lent favorabilă”, însă ulterior au apărut complicaţii respiratorii. În urmă cu 48 de ore i s-a pus diagnosticul de insuficienţă respiratorie acută, necesitând „terapie intensivă maximală”. În scurt tip s-a instalat „degradarea progresivă a funcţiei respuratorii”, iar medicii au crescut parametriii de ventilaţie mecanică şi i-au aplicat un nou tratament. În dimineaţa zilei de astăzi, s-a instalat stopul cardiac „fără răspun la manevrele de resuscitare”, iar la 8 şi 20 de minute Sergiu Nicolaescu a fost declarat decedat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu